Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ειναι πρωτογενές πλεόνασμα και που χρησιμεύει..

Ανάλυση μέσα από τα οικονομικά ενός νοικοκυριού

Οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν τον κυβερνητικό «ενθουσιασμό» για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,92 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο 2013, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό, πως προέκυψε και γιατί είναι τόσο σημαντικό. Μια προσέγγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα από τα οικονομικά ενός νοικοκυριού ίσως τους διευκολύνει.

Κάθε νοικοκυριό έχει τα έσοδα και τα έξοδα του. Τα έσοδα προέρχονται από μισθούς, ενοίκια, μερίσματα, κ.α., και τα έξοδα σχετίζονται με την πληρωμή του ρεύματος, του τηλεφώνου, του ενοικίου, των τροφίμων, ρούχων, κ.ο.κ.. 

Πολλά δε νοικοκυριά έχουν και δάνεια, για τα οποία σε μηνιαία βάση πληρώνουν δόσεις. Οι δόσεις αυτές αθροίζονται στα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού.

Όταν τα έσοδα του νοικοκυριού είναι παραπάνω από τα έξοδά του τότε λέμε πως έχει πλεόνασμα. Αν τα έσοδα είναι λιγότερα λέμε πως έχει έλλειμμα. 

Αν από τα έξοδα του νοικοκυριού αφαιρέσουμε τις δόσεις που πληρώνει για δάνεια που έχει λάβει και μετά την αφαίρεση αυτή τα έσοδά του είναι περισσότερα από τα χρήματα που δαπανά, λέμε πως έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αν ακόμη και εξαιρουμένων των δανειακών δόσεων (τόκων) τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, τότε λέμε πως υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα.

Αν λοιπόν ένα νοικοκυριό έχει σε μηνιαία βάση έσοδα 1.500 ευρώ, έξοδα νοικοκυριού 1.000 ευρώ και δόση δανείου 500 ευρώ, έχει πρωτογενές πλεόνασμα 500 ευρώ (έσοδα - έξοδα). 

Ένα νοικοκυριό που σε μηνιαία βάση έχει έσοδα 1.000 ευρώ και έξοδα 1.500 ευρώ και δόση δανείου 800 ευρώ έχει πρωτογενές έλλειμμα 500 ευρώ (έσοδα - έξοδα). 

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα χωρίς να υπολογίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους.

Στη βάση των παραδειγμάτων που αναφέραμε πιο πάνω, το γεγονός ότι ένα νοικοκυριό έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει τα έξοδα του, δε σημαίνει ότι έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει και την εξυπηρέτηση του χρέους του (τις δόσεις των δανείων του). 

Απλά όταν μια οικογένεια έχει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί και ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο τα οικονομικά της, ώστε να μη δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις πέρα από τις υφιστάμενες. Οι παλιές όμως υποχρεώσεις δεν εξαφανίζονται, παραμένουν.

Σήμερα η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και δεν επιβαρύνει το υφιστάμενο έλλειμμα της. Ωστόσο, το χρέος της προς τον έξω κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται και το ίδιο οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει για αυτό το χρέος. Δηλαδή το δημοσιονομικό της έλλειμμα παραμένει και για να το εξυπηρετεί πρέπει είτε να αυξήσει τα έσοδα, είτε να μειώσει τις δαπάνες της.

Πάντως, πολλά από τα έσοδα που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο οκτάμηνο 2013 είναι έκτακτα (δεν προέρχονται από σταθερές πηγές) , ενώ και οι δαπάνες εμφανίζονται μικρότερες , καθώς μετατίθεται η υποχρέωση πληρωμής πολλών εξ αυτών στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μην είναι διαρκές..

είναι ξεκάθαρο, πλέον πως η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους δανεισμούς και να κοιτάξει να υπάρξει μια ισορροπία στο θέμα εισροών-εσροών και να μπορεί το πρωτογενές πλέονασμα να μην ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια..!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τίτλοι τέλους για τα βιβλιάρια αποταμίευσης των τραπεζών

Στόχος των τραπεζών μέχρι και το 2018 να εξοικονομήσουν κόστος και χρήμα δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα να ενημερώνονται οι πολίτες μέσω διατραπεζικών συναλλαγών και μέσω ΑΤΜ και μέσω e-banking. Στους επόμενους μήνες αυτή η διάταξη των τραπεζών μπαίνει σε ισχύ.... Οπότε διαβάστε το παρακάτω link:  https://ergasianews.gr/2017/04/03/titli-telous-gia-ta-vivliaria-katatheseon/ Τα υπόλοιπα στην πορεία...

"Τσουνάμι Φόρων " από την 1η Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2016 αντίστοιχα.....από την Κυβέρνηση!

Δείτε παρακάτω: Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα. Καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ, που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά (πιθανότατα 1 ευρώ ανά αστέρι ανά διανυκτέρευση) Η αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% έχει ήδη νομοθετηθεί. Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά ο

Νομοσχέδια περί Ασφαλιστικού

Προσφάτως το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε εντελώς αντισυνταγματικό με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται το Ασφαλιστικό και όντας παράνομο να μην προχωράει! ....Τι έλεγα εγώ πρίν μήνες και το γράφω εδώ ξανά και ξανά εδώ στο blog μου??? Έλεγα ότι το 24 % Φ.Π.Α είναι αντισυνταγματικό?? είναι....... Το μνημόνιο 4 η επιβάρυνση και οι εισφορές στα αγαθά και προϊόντα πρώτης ανάγκης που πλήττονται από τον παρατρεχάμενο Φ.Π.Α δεν είναι αντισυνταγματικά?? είναι...... Οι δραμματικές μειώσεις στις συντάξεις.....που πλήττουν ηλικιωμένους να μην μπορούν να βγάλουν το μηνιάτικό τους...με την υποτιθέμενη μείωση του ΕΚΑΣ που δεν ήταν ΕΚΑΣ αλλά εντολή αλλονών και κόψιμο των συντάξεων δεν είναι αντισυνταγματικά?? είναι................ Ε λοιπόν αφού όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά και το λέει και το Ελεγκτικό Συνέδριο.....απορώ ακόμη με τι σθένος και θράσσος επιβάλλουν με το έτσι θέλω νόμους και νομοσχέδια που δεν ευσταθούν στα όρια της λογικής???  Τότε επιτρέψτε μου να πώ ότι όποιος επιβάλλει αντισυνταγμα